Eenvoudiger leven, hoe doe je dat?

Is het nog mogelijk om in deze tijd van overconsumptie, moderne technologie en social media een eenvoudiger leven te leiden? Alles moet beter, meer en sneller, maar is dat wel echt nodig? Ik heb me dat de afgelopen jaren echt wel afgevraagd.

Is eenvoudiger leven nog mogelijk in deze tijd?

Ik denk dat het er vanaf hangt wat “eenvoudig” betekent. Het kan betekenen dat je essentiële zaken zoals familie, vrienden, de natuur en zelfvoorzienend zijn belangrijker vindt dan technologie, luxe en een overvloed aan spullen. Of dat je vooral je tempo wilt verlagen en alles bewuster mee wilt maken.

" We live in a society where we're told that the only way to to be happy is to do more, have more end be more. IT ISN'T TRUE "

Het is moeilijk om volledig af te zien van alle moderne gemakken en de voordelen die ze met zich meebrengen. Ik denk dat er daarom ook geen goed of fout antwoord op deze vraag is. Het gaat er vooral om dat jij je goed voelt en wat er werkt voor jou. Als dat je rust geeft en je leven eenvoudiger maakt dan ben je al een heel eind op weg. Ik denk dat ik op sommige punten al een heel eind ben, maar er is ook nog heel veel ruimte voor verbetering.

eenvoudiger leven door op te ruimen en je bezittingen te minimaliseren

De voordelen van een eenvoudiger leven

Een eenvoudiger leven kan zeker voordelen hebben. Je hebt meer tijd voor belangrijke dingen zoals familie en vrienden, het zorgt voor minder stress en het geeft je een gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid.

Je leven wat simpeler maken betekent niet dat je lui bent ( al voelt dan soms nog wel zo voor mij), dat je niet wilt werken of geen ambitie hebt. Ik merk zelf dat ik me gewoon meer bewust ben van wat er om me heen gebeurt, ik maak andere of bewustere keuzes en ik geniet meer van de kleine dingen.

Tips om eenvoudiger te leven

Een paar kleine tips om je leven wat eenvoudiger te maken en wat meer bij jezelf te blijven. Het hoeft echt niet zo ingewikkeld te zijn.

  1. Vereenvoudig je dagelijkse routines: probeer elke dag een vast ochtend- en avondritme aan te houden. Hierdoor hou je de dag overzichtelijk en kan je je focussen op wat er echt toe doet. Het kan zeker helpen om stress te verminderen.
  2. Minimaliseer je bezittingen: ruim op en verkoop, doneer of recycle je spullen. Ga door al je spullen en bekijk wat je echt nodig hebt. Begin eenvoudig met en kast of een kamer. 
  3. Verminder je schermtijd: leg die telefoon weg en beperk de tijd die je doorbrengt op social media of andere schermen. Besteed meer tijd aan jezelf en andere activiteiten waar je energie van krijgt.
  4. Eet puur en simpel: vermijd fastfood en andere bewerkte voedingsmiddelen. Kook zelf en kies voor gezonden en en verse producten. Je maaltijd smaakt ook beter als je alles zelf bereidt. Inmiddels heb ik al van alles uitgeprobeerd. 
  5. Ga de natuur in: ga naar buiten en ontspan. Maak wandelingen, ga fietsen of zwemmen en maak je hoofd leeg en beweeg!
  6. Maak tijd voor jezelf: rust en ontspanning, iets dat we allemaal nodig hebben. Het bevordert je creativiteit en je productiviteit. Dus lees een boek, ga mediteren of maak een rustige wandeling. Ik ga zelf ook graag handwerken. Kleine projecten zoals het breien van 'pannenlappen' of het maken van 'armbandjes' werken heel ontspannend.
tips voor een eenvoudiger leven door meer te lezen, te wandelen en te koken

Een eenvoudiger leven gaat niet vanzelf, je moet er echt wel wat voor doen. Het gaat erom dat je ontdekt wat voor jou het beste werkt en waar jij je goed bij voelt. Deze kleine veranderingen hebben mij in ieder geval een heel eind op weg geholpen.