Hoe blijf je warm deze winter?

Waar we normaal eigenlijk niet over nadachten en waar alles vanzelfsprekend was, is dat op dit moment toch wel even anders. Even de verwarming op 20 graden zetten doen wij niet zo snel meer met ons nieuwe energie contract. Ja, helaas moesten ook wij er aan geloven afgelopen zomer. En toen leken de herfst en de winter nog ver weg…

bewust(er) leven

Wij zijn al jaren bewuster aan het leven, maar op de een of andere manier stond het energie besparen toch niet helemaal boven aan ons lijstje. We dachten dat we er genoeg aan deden, maar het kon echt nog een stuk beter. Helaas is dat natuurlijk vaak zo als de nood het hoogst is. En dan was daar dan ook wel de uitdaging, hoe lang gaan we het volhouden om de verwarming niet aan te zetten dit najaar. 

" als je dicht bij jezelf blijft kun je ver komen "

tips om energie te besparen

Tips om energie te besparen zijn er al genoeg natuurlijk. De meeste gebruiken wij dan ook allemaal. Ik kan ze hier allemaal op gaan noemen, maar het het is vast leuker om te weten wat ik er zelf nog extra aan doe of waar ik een goede ervaring me heb.

Op het moment dat ik dit schrijf hebben wij de verwarming in huis nog niet aan gehad. Het is inmiddels bijna half oktober en laat ik eerlijk zeggen. Deze koukleum had nooit gedacht dat dit ging lukken. Hoe krijg ik het dan warm als ik een hele dag thuis aan het werk ben? Want laten we wel wezen, het is hier s’ochtend vaak niet warmer dan 17 graden in de keuken.

wollen dekens

Ik denk bewust na over wat ik aan trek. Ik weet van mezelf dat als ik koude voeten heb, dan wordt het lastig om nog warm te worden. Dus heb ik geïnvesteerd in een paar goede sokken en warme, wollen sloffen. Ik trek een dikke trui of vest aan en heb altijd een wollen deken in de buurt. Wol creëert geen warmte, maar houdt onze eigen lichaamswarmte vast. Wol heeft ook de eigenschap om vocht af te voeren, waardoor je lichaam droog en geïsoleerd blijft. Ik had al contact met een weverij om wollen dekens te laten maken en uiteindelijk was dit toch wel doorslaggevend. Alles wat ik inkoop probeer ik ook zelf te gebruiken. Zo kan ik altijd naar eer en geweten advies geven en mijn ervaringen delen. Nou zo’n wollen deken is de investering echt waard!

linnen beddengoed

Linnen is net als wol ook warmte regulerend. Het blijft koel in de zomer en als het koud is, isoleert linnen juist goed. Linnen is anti-bacterieel en goed bestand tegen vocht, het reguleert je lichaamstemperatuur als je slaapt. Wij slapen dan ook al jaren onder linnen beddengoed en ik zou niet anders meer willen. In bed heb ik het dan ook echt nooit te koud of te warm. Zelfs niet met het raam open!

linnen gordijnen

Als de zon schijnt dan zorg ik er voor dat alle gordijnen goed open zijn, gratis warmte of niet dan. Ik doe s’avonds altijd de gordijnen dicht, want deze houden de kou voor een deel buiten. Linnen gordijnen zijn warmte regulerend. De linnen gordijnen houden het binnen koel in de zomer en met koud weer houden ze de warmte in de kamer juist vast. Wij hebben jaren geen gordijnen gehad en het verschil is echt duidelijk merkbaar, had ik nooit bij nagedacht.

balans

Verder proberen wij gezond te eten en veel te bewegen. Wij hebben gemerkt dat dit echt werkt. Je bent gewoon beter in balans. Maar het is wel een bepaalde mindset en dit moet natuurlijk wel haalbaar zijn voor jezelf. Mijn ervaring is dat je lichaam echt went aan de kou, al duurt dat wel even. Maar geef het de tijd en je zult zien dat je het bij 18 graden ook gewoon lekker warm hebt. Hoe mooi is dat.

Nou gaan de echt koude dagen natuurlijk nog komen, maar wij gaan vol goede moed en genoeg wollen dekens de winter in :)