Hoe blijf je warm deze winter?

Waar we normaal eigenlijk niet over nadachten en waar alles vanzelfsprekend was, was dat afgelopen jaar toch wel even anders. Even de verwarming op 20 graden zetten doen wij toch niet zo snel meer. Maar hoe blijf je dan warm deze winter en kun je toch gas besparen?

Bewust(er) leven

Wij zijn al jaren bewuster aan het leven, maar op de een of andere manier stond het energie besparen toch niet helemaal boven aan ons lijstje. We dachten dat we er genoeg aan deden, maar het kon echt nog een stuk beter. Helaas is dat natuurlijk vaak zo als de nood het hoogst is. Nu wonen we net in een nieuw (oud) huis, waar nog veel moet gebeuren. Zeker als het gaat om isolatie en ventilatie. Een uitdaging om hier de energierekening laag te houden en het toch niet koud te krijgen.

Tips om energie te besparen

Tips om energie te besparen zijn er al genoeg natuurlijk. De meeste gebruiken wij dan ook allemaal. Ik kan ze hier allemaal op gaan noemen, maar het het is vast leuker om te weten wat ik er zelf nog extra aan doe of waar ik een goede ervaring me heb.

" Als je dicht bij jezelf blijft, kun je ver komen "

Op het moment dat ik dit schrijf hebben wij de verwarming in ons nieuwe huis nog niet aan gehad. Het is inmiddels bijna eind oktober en laat ik eerlijk zeggen. Deze koukleum had nooit gedacht dat dit ging lukken. Hoe krijg ik het dan warm als ik een hele dag thuis aan het werk ben? Want laten we wel wezen, het is hier s’ochtend vaak niet warmer dan 17 graden.

wollen sloffen dekens en kleding om warm te blijven in de winter

Wollen dekens en kleding om warm te blijven

Ik denk bewust na over wat ik aan trek. Ik weet van mezelf dat als ik koude voeten heb, dan wordt het lastig om nog warm te worden. Dus heb ik geïnvesteerd in een paar goede sokken en warme, wollen sloffen. Ik trek een dikke trui of vest aan en heb altijd een wollen deken in de buurt. Wol creëert geen warmte, maar houdt onze eigen lichaamswarmte vast. Wol heeft ook de eigenschap om vocht af te voeren, waardoor je lichaam droog en geïsoleerd blijft. Ik had al contact met een weverij om wollen dekens te laten maken en uiteindelijk was dit toch wel doorslaggevend. Alles wat ik inkoop probeer ik ook zelf te gebruiken. Zo kan ik altijd naar eer en geweten advies geven en mijn ervaringen delen. Nou zo’n wollen deken is de investering echt waard en houd je heerlijk warm in de winter!

Warm slapen onder linnen beddengoed

Linnen is net als wol ook warmte regulerend. Het blijft koel in de zomer en als het koud is, isoleert linnen juist goed. Linnen is anti-bacterieel en goed bestand tegen vocht, het reguleert je lichaamstemperatuur als je slaapt. Wij slapen dan ook al jaren onder linnen beddengoed en ik zou niet anders meer willen. In bed heb ik het dan ook echt nooit te koud of te warm. Zelfs niet met het raam open!

Hou de warmte binnen met linnen gordijnen

Als de zon schijnt dan zorg ik er voor dat alle gordijnen goed open zijn, gratis warmte of niet dan. Ik doe 's avonds altijd de gordijnen dicht, want deze houden de kou voor een deel buiten. Linnen gordijnen zijn warmte regulerend. De linnen gordijnen houden het binnen koel in de zomer en met koud weer houden ze de warmte in de kamer juist vast. Wij hebben jaren geen gordijnen gehad en het verschil is echt duidelijk merkbaar, daar had ik nooit eerder bij nagedacht. Dus voor het nieuwe huis heb ik dan ook meteen weer linnen gordijnen gemaakt. Ook al moet de boel nog verbouwd worden. Deze komen altijd van pas!

linnen gordijnen en beddengoed om warm te slapen en wonen

Blijf warm door goed voor jezelf te zorgen

Verder proberen wij gezond te eten en veel te bewegen. Wij hebben gemerkt dat dit echt werkt. Je bent gewoon beter in balans en een goede gezondheid helpt om je lichaam op temperatuur te houden. Maar het is wel een bepaalde mindset en dit moet natuurlijk wel haalbaar zijn voor jezelf. Mijn ervaring is dat je lichaam echt went aan de kou, al duurt dat wel even. Maar geef het de tijd en je zult zien dat je het bij 18 graden ook gewoon lekker warm hebt. Hoe mooi is dat.

Nou gaan de echt koude dagen natuurlijk nog komen, maar wij gaan vol goede moed en genoeg wollen dekens deze winter in :)